Bună, я постійний читач форуму і дуже вдячна людям, які діляться інформацією.
30.05 мій брат був на присязі і, на жаль, не здав. Я напишу про те, що відбувалось з його слів.
Брат був в першому заході. Зал був повний. Домни визивали до себе десь по 6 чоловік. Чорненька домна з цих 6-ти називала фамілії 1 чи 2 людей, яких опитувала. Тобто, не так "ти і ти іди сюди", а саме по-фаміліям. Чорненька домна задавала декілька простих питань. І те, що брат бачив, - у неї здали всі. Тих, у кого забрали паспорти, опитувала риженька домна. Брат попав до неї і його враження - це було не опитування, а по манері спілкування просто якийсь допит. Йому домна задавала стандартні питання: звідки приїхав, на чому, з ким, де перетинав кордон, скільки часу був в дорозі, яка погода в Бухаресті і Чернівцях, скільки і де вчив лімбу. Мій брат неодружений, тому було зрозуміло, що якщо до нього не має питань про сім'ю і дітей, то будуть питати про роботу. Тому на тему "робота" він дуже добре готувався. На запитання "чим займаєтесь" почав розказувати, але десь на третьому реченні домна сказала досить і перейшла до наступного питання. На 11-12 питанні домна повертає голову в сторону чорненької і в цей час задає брату питання. Він не почув і попросив повторити. Домна сказала "ні".
Що далі було у Тіну вже тут писали. Звичайно, брат не зміг перекласти статті Конституції. Його враження - Тіну і охоронець просто отримували задоволення, дивлячись як шокована людина реагує на це завдання. Ну да, класно придумали.
Найнеприємніше для брата було навіть не те, що він не здав, а ставлення команди Тіну. З власного досвіду - при домні Юлії такого морального тиску не було. Вона змогла організувати процес здачі ввічливо, спокійно і без принижень.
Рівень брата- розуміє набагато краще ніж говорить. Знав питання до присяги і стандартні теми початкового рівня - погода, кольори, тварини, одяг, меблі, календар і т.д. Цього явно зараз недостатньо. З ним в маршрутці їхало 6 чол. румуномовних з Чернівецької обл. - вони всі здали. Про те, що потрібно знати про свята, герб, гімн і т.д. - дізнались від брата в маршрутці і там щось читали. Потім казали, що не очікували такого допиту, навіть їм, румуномовним з дитинства, було непросто (все ж таки румунська в Чернівцях і Бухаресті дещо відрізняється). По враженням брата було багато людей для яких румунська рідна - вони здавали. Зважаючи на досвід домн, вони, напевне, з перших слів розуміють рівень людей. Здавали і не носії. Тому, очевидно, потрібно дуже добре вчити румунську, швидко реагувати на запитання. І бути на рівні, коли можеш, в випадку чого, пояснити свою позицію, заперечити і відстояти себе.
І ще. Поруч з братом в залі сиділа дівчина з Одеси. Поки люди заходили, вони розговорились. Дівчина сказала, що не знає жодного слова румунською. Як вона проходила співбесіду у домн брат не бачив - її визвали пізніше. Після присяги брат зустрів її на вулиці і ...в неї був сертифікат. Ця дівчина розказала, що вона була у чорненької домни. Та їй задала якесь одне питання і дівчина сказала "да" і все. Домна, напевно, спитала "чи знаєте мову". Все, що напишу далі, - зі слів людей, з якими брат їхав додому. Вони розказали, що коли домна сказала "luaţi loc", ця дівчина продовжувала стояти і домна показала їй пальцем на місце. Дівчина не могла прочитати присягу і її і ще одного хлопця домни пересадили вперед і сказали вчити (?!). І потім чорненька домна стояла біля дівчини, читала з нею присягу, терпляче виправляла і повторювала.
І в мене питання. Людина з нульовим знанням румунської мови отримує сертифікат, а люди з невисоким рівнем мови (але достатнім для розуміння змісту присяги) - не отримують. Що це - неймовірне везіння чи корупція?