Изучение румынского языка.

Подготовка к присяге, изучение Румынского языка.
Обучение с репетитором. Обучение Румынского языка по Viber, Skype...

лапушка
Зацікавлений
Благодарил (а): 31 раз

Re: Изучение румынского языка.

Сообщение лапушка » 12 дек 2016, 18:14

Дуже багато слів озвучених,по різних темах
http://www.internetpolyglot.com/romanian/lessons-ru-ro

koka73
Новачок
Благодарил (а): 37 раз

Re: BOBA-PO.Изучение румынского языка.Румынское гражданство.Румынский паспорт, Гражданство Румынии

Сообщение koka73 » 16 дек 2016, 15:06

все нажитое не посильным трудом

https://cloud.mail.ru/public/Hjtb/5grbFD5aN
Господи, храни Украину.

Iren1989
Активіст
Благодарил (а): 78 раз

Re: BOBA-PO.Изучение румынского языка.Румынское гражданство.Румынский паспорт, Гражданство Румынии

Сообщение Iren1989 » 20 дек 2016, 20:05

Ось декілька посилань, на те, що переглядаю румунською мовою... Можливо, комусь пригодиться..

1.https://www.youtube.com/watch?v=unLmmLr ... rLAJnIuWuM
молодіжний серіал Adauga Apa (оригінальна назва H2O- Just add water)

2.https://www.youtube.com/playlist?list=P ... D4K1mfq7j0
мультики - страшилки POVESTIRI DIN CRIPTA (Tales From The Cryptkeeper)

3.https://www.youtube.com/channel/UC71NGi ... H8JVpm1HrA
мультики про їжачка - детектива (Alfred, ariciul detectiv)
Последний раз редактировалось Iren1989 30 дек 2016, 22:11, всего редактировалось 1 раз.
Lieber etwas riskieren, als ewig bereuen, sich nicht getraut zu haben

Автор темы
BOBA-PO
Постійний користувач
Благодарил (а): 86 раз

Сообщение BOBA-PO » 21 дек 2016, 08:39

Спасибо что делитесь информацией.
Помощь в получении румынского гражданства. Предоставляю услуги с 2011 года .Безстрессовой - 100% сдачи присяги. Дорого! . Запись на Присягу, оформление СОР - СОБ, организуем прописку в Румынии, подача на загранпаспорт,обмен водительского удостоверения. тел.: +380967132193 (Viber,WhatsApp), +380667857718
• Перечень документов • Образцы документов • Закон о гражданстве

Iren1989
Активіст
Благодарил (а): 78 раз

Сообщение Iren1989 » 29 дек 2016, 23:27

Ще трішки з того, чим я собі урізноманітнюю вивчення румунської мови...

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... MteOnIViUb
мультики про пригоди Олівера Твіста

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... F5mgSmqsTF
мультики - детективи (Enigmele Din Providence/The Mysteries of Providence)

https://www.youtube.com/user/MsNewstuff/videos знахідка для шанувальників Marvel ;)
мультфільми серії (X- Men:Evolutie/Люди Ікс)

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... H2fzUlGRBu
(Черепашки - ніндзя/Testoasele Ninja)
Lieber etwas riskieren, als ewig bereuen, sich nicht getraut zu haben

Oleggg
Новачок
Благодарил (а): 1 раз

Сообщение Oleggg » 02 янв 2017, 20:44

Dați-mi vOie să mă prezint, mă numesc ....
1. Cum vã numiţi? Cum vã cheamă? Cine sunteţi? – Як вас звати? -- Mă numesc .....
2. De unde sunteţi? Unde locuiţi, trăiţi? – Звідки ви? --- Acum eu locuesc în oraș ....., doar m-am născut în regiunea... (Basarabia).
3. Ce vârstă aveţi? Câți ani aveți? Câți ani ai? – Скільки вам років?--- Eu am ..... de ani.
4. În ce anotimp v-aţi născut? – В якому сезоні ви народилися? --- M-am născut în timpul ...
5. Care este anul nașterii? Care este data de naștere? Când v-aţi născut? Numiţi/spuneţi anul de naştere al dvs? Din ce an sunteţi? – В якому році ви народилися? --- anul de naştere al meu este o mie nouă sută …..
6. Ştiţi, înțălegeți, сunoașteți limba română? – Знаєте румунську мову? --- Știu. Desigur nu la fel de bine ca strămoșii mei, doar știu limba română.
7. De cât timp, cât timp învățați (studiați) limba română? -
Скільки часу вчите румунську мову? --- am început să învăț limba română de aproape un an și jumătate în urmă.
8. Unde și cu cine ați studiat limba? – Де і з ким ви вивчали мову?- am studiat limba singur, cu profesorul, cu prietenii mei, vorbitori nativi (носіями мови) de limba română. Am studiat acasă, apoi în Moldova, apoi în România.
9. Sunteţi căsătorit, însurat? Aveți soția? Aveți familie, aveți o familie mare? Sunteți căsătoriți de mult timp? – Ви одружені, яка у вас сімя, ви давно одружені? -- Da, eu sunt căsătorit, (însurat). Eu am copilul.
10. Câți ani are soția dumneavoastră? Ce fel de profesie, care e profesiea soției dvs? – Скільки років дружині, хто вона по професії? – Soția mea are ..... de ani, professia soției este ...
11. Ce profesie aveţi? Cu ce vă ocupați? Care este profesia/ meserie dvs? Care este locul vostru de muncă actual? Unde lucrați în momentul de față? În ce domeniu lucrați? - Чим ви займаєтеся? Де працюєте? --- Eu lucrăz ...
12. Câte ore pe zi lucraţi ? Câte zile pe săptămână lucraţi? – Скільки годин в день ви працюєте? - Eu lucrez opt ore pe zi și cinci zile pe săptămână.
13. Cu ce vă ocupați în timpul liber? – чим ви займаєтеся у вільний час? -- în timpul liber eu discut cu rudele și prieteni mei, citesc cărți, ascult muzică, privesc televizorul, îmi place odihnă activă.
14. Aveţi copii? Câţi copii aveţi? Cum vă cheamă fiicele ? Aveți copii mari, câți ani au copiii dumneavoastră?--- Am …Numele lor este …
15. Care sunt culorile steagului național? Numiți culorile drapelului româniei, ce știți despre drapelul țării, ce culoare are drapelul româniei? Știți ce reprezinta, simbolizează culorile de pe drapelul/steagul României? – Які кольори національного прапору, що вони символізують? -- Steagul/Drapelul național este tricolor: albastru, galben și roșu. Culoarea albastră simbolizează libertatea și cerul nostru. Culoarea galbenă simbolizează justiție, culoarea soarelui și aur de câmp. Culoarea roșie reprezintă fraternitatea și sângele patrioților.
16. Ce culoare are perete,( tavan)? – Якого кольору стіни, стеля? --- perete are ( pereții au) culoare albă, pereții au culoare deschise.
17. Ce este pe perete (zid)? – Що знаходиться на стіні? -- în această sală (odaie) pe perete este un tablou (niște tablouri), pe peretele atârnă ecranul monitorului, un întrerupător, o priză.
18. Ce zi și ce lună este acum? În ce zi suntem? – Який сьогодні день і місяць? – astăzi este marți, opt decembrie, două mii cincisprecece.
19. Ce zi a săptămânii este? – Який сьогодні день тиждня? – astăzi este marți.
19a. Ce zi va fi, vom avea mâine, poimâine? - Який день буде завтра --- mâine va fi miercuri nouă decembrie, poimâine va fi joi, zece decembrie.
19b. Ce zi a fost, ieri, alaltaeri? – Який день був вчора, позавчора? --- ieri a fost luni, șapte decembrie, alaltaeri a fost duminică, șase decembrie .
20. În ce dată suntem?/ Ce dată este acum? - Яке число?--- Astazi(acum) e data opt decembri, două mii cincisprezece.
20a. Care din lunile următoare e în anotimpul de vară?- Які з наступних місяців є літнього сезону?---
21. Ce lună este acum? / În ce lună suntem? – Який зараз місяць? --- acum este lună decembrie.
22. Prima lună de primăvară, vară, toamnă, iarnă?- Який перший місяць осені. --- Prima lună de primăvară, este...( vară, toamnă, iarnă)
23. Ultima lună de primăvară, vară, toamnă, iarnă? – Який останній місяць… --- ultima lună de primăvară, este...(de vară, de toamnă, de iarnă)
24. Ce lună merge/vine/ urmează după aprilie? – Який місяць йде після квітня? --- după lună aprilie vine mai.
25. Ce lună vine înainte lui aprilie, până la aprilie? – Який місяць перед квітнем -- înaintea lunii aprilie este martie.
25a. A câta lună este septembrie, decembrie? – Який по рахунку вересень --- a nouă, douăsprezecea lună.
26. În ce anotimp suntem? Ce anotimp este acum? – Яка зараз пора року? -- Acum este anotimpul iarnă.
27. Numiţi anotimpurile anului? – Назвіть пори року?--- Anul are patru anotimpuri: Iarnă, primăvara, vară, toamnă.
28. Spune-ne, povestiți despre primăvară, despre iarnă… - розкажіть про весну, про зиму…
Primăvara aduce viață și bucurie. Natura renaște din somnul iernii. Soarele stră(Є)lucește pe cerul albastru. Pomii fructiferi dau floare. Păsările cântă frumos. Oamenii lucreză pe ogoare.
Vara este anotimpul cel mai cald. Soarele strălucește pe cerul albastru. Păsările cântă frumos. Natura e verde. Noi mergem la mare sau munte.
Toamna e anotimpul recoltelor. Cerul este acoperit de nori cenușii si plouă. Natură îmbracă o haină pestriță. Suflă vântul, frunzele galbene și roșii cad la pământ.
A venit iarna. Iarnă aduce zăpadă, gerul, frigul. Vântul își scimbă des direcția. Soarele straluceste dar nu încălzește. Cel mai mult de iarnă se bUcură copiii. E timpul săniilor și schiurilor. Fiecare anotimp are farmecul său.
29. Ce timp/vreme este acum afară? – Яка зараз погода? -E rece , e frig, e cald, plouă (fără precipitații), gerul, ninge slab, vântul își scimbă des direcția, vânt din vest, sud, nord.
Ce prognoză au promis timpului pe astazi, pe mâine – Який прогноз погоди обіцяли на сьогодні, на завтра -– au promis căldură, pe a locuri ploi (fără precipitații), vânt din vest, sud, nord, e rece, e frig, gerul, ninge slab, vântul își scimbă des directia
30. Cînd ninge? Cînd de obicEi plouă des? – Коли йде сніг? Коли зазвичай йде дощ? --- Ninge iarna. Plouă, de obicEi, toamna și primăvara.
31. Care este naționalitatea dumneavoastră?
Хто ви по національності? – Eu sunt ...
32. Cineva din familia dumneavoastră este un cetățean al României? Cine din rudele dvs avea cetăţănia română? – Хто з вашої сімї є громадянином Румунії? --- Strămoșii mei s-a născut cetățean al româniei, (Strămoșii au fost... ).
33. Cine din rudele dumneavoastră a fost român? –Хто з ваших родичів був румуном?--- Bunicii mei din partea tatǎlui, au fost cetǎțeni ai romîniei...
34. Aveți rude apropiate care s-au adresat sau au urmat procedura de obținere cetățeniei română? - Маєте близьких родичів, котрі звернулись чи пройшли процедуру отримання румунського громадянства?--- Da, am depus dosarul meu împreună cu ... . ...mea(meu) se pregătește să depună dosarul.
35. Aveți rudă(e) care locuiește sau lucrează în România? Cine din rudele dvs este romăn? – Маєте родича, який живе, працює в Румунії --- Familia noastră a avut rude apropiate în România până în 1944, apoi legătura cu ei a fost pierdut, întrerupt.
36. Ce v-au povestit strămoşii voştri despre România – що вам розказували предки про Румунію --- strămoșii mei m-au povestit o mulțime de lucruri bune despre România. România este o țară cu o istorie și cultură foarte bogată. Foarte pitorească natura, frumasă muzica, frumase tradiții, oameni drăguți.
37. Ați fost în România înainte? Ați fost vreodată în România?
- Ви були раніше в Румунії? – Da, am fost în România de ... ori. Am fost în orașele..., etc..
38. Ce știți despre România? – Що ви знаєте про Румунію? --- România este o țară dezvoltată, europeană și democratică. Forma de guvernământ a României este Republica. Romănia se învecinează cu Bulgaria, Ukraina, Moldova, Serbia, Ungaria. Capitala Romaniei este Bucureşti.
39. Ați fost judecat, condamnat? Ați primit o condamnarea penală? – Ви мали судимість?--- Nu am fost judecat, condamnat.
40. De ce doriți să obțineți cetățenia română? Pentru ce vă trebue cetăţenia română? - Pentru ce aveţi nevoie de cetăţenie română? – Чому хочете отримати румунське громадянство? --- Vreau să devin un cetățean al româniei ca strămoșii mei. Vreau să fiu un cetățean al unii țării dezvoltate, europeană și democratică, ca România.
41. Vreți să trăiți în România? Aveți intenția, dorința de a trăi în România? – Хочете жити в Румунії? Маєте наміри, бажання --- Familia mea să gandeste la asta, probabil,(nu s-a de terminat, hotărât).
42. Ce părere, impresii aveți despre România? Ce vă place în România? – Що ви думаєте про Румунію, що вам подобається --- Am o părere bună despre România. Am fost în România de... ori. România este o țară cu o istorie și cultură foarte bogată. Îmi place pitorească natura, frumasă muzica, frumase tradiții, oameni drăguți.
43. Aveți o proprietate imobilia(я)ră din România? – Маєте нерухомість в Румунії? – Înca nu am o proprietate imobiliară în România. Familia mea să gândește la asta.
44. Când depUneți o cerere de redobândirea a cetățeniei română? Când aţi depus dosarul pentru redobândirea cetăţeniei română? Când aţi înaintat dosarul pentru redobândirea cetăţeniei română? – Коли подали досар? -- am depus dosarul meu anul trecut, 2015, înregistrat sub numărul ....
45. Sunteţi gată să renunțați (refuzați) la cetățenia anterioara, precedente (vechi)? – Ви готові анулювати, відмовитися від попереднього громадянства? --- În Ucraina, această procedură este foarte complicată. În România este permisă dublă cetățenie.
46. Puteți numi câteva sărbători oficiale (naționale) în România? Când este ziua naţională a României, ziua de Constituției? – Можете назвати офіційні, національні свята Румунії? – La întâi decembrie este ziua Naționale a României ( începând cu 1918 ), pe data de opt decembrie este ziua Constituției ( proclamată cu 1991 ), La 26 iunie este ziua Tricolorului, La 29 iulie este ziua de imnului național ( începând cu 1848).
47. Ce înălțime(creștere)aveți? Ce înălțime are vecinul, vecina, are el, ea? – Який ріст маєте? Який ріст має сусід, він, вона --- Eu am înălțime un metru ... de centimetri. El are înălțime aproximativ...
48. Care este adresa dumneavoastră - Яка Ваша адреса? – adresa mea este: Ucraina, oraș ...., stradă ..., casă numerul ..., apartament ...
49. Ce culoare au ochii dumneavoastră? – Якого кольору ваші очі? --- eu am ... verzi, (ochii mei au culoarea ...).
50. Cine este președintele României? Cine dirijează, conduce țara noastră?– Хто президент Румунії? Хто управляє, керує країною? --- Claus iohannis este președintele României.
51. Cine este prim-ministru României? –Хто премєр міністр Румунії? --- prim-ministru României este Dacian Cioloș.
52. Ce studii aveți – Яка у вас освіта? -- Am studii superioara (econOmice)… - Для чого ви прийшли сьогодні? Яка ціль вашого візиту? --- Doresc să depun jurământul de credință în față poporului român. Vreau să devin un cetățean al româniei, la fel ca tatăl meu, ca și strămoșii mei. Vreau să fiu un cetățean al unii țării dezvoltate, europeană și democratică, ca România.
54. Cu ce sunteţi îmbrăcat? – В що ви одягнуті (туфлі, костюм, светр, сорочка, брюки, краватка, плаття, блузка, спідниця) -- astăzi m-am îmbrăcat în costum, o cămaşă, un pulover, pantaloni, o cravată, șosEte. (rochie, bluză, fustă). Cămaşă în pătrăţele, în linii, pestriţă, cu flori, colorată - сорочка в клітинку, в лінію, яскрава, з квіточками, різнокольорова. Eu sunt Încălțăt în pantofi (bocanci).
55. Spuneți măcar ceva în limba română!
56. Când sărbătoriți ziua Îngerului? - Коли святкуєте день ангела? --- Eu sărbătoresc ziua îngerului șaptesprezece ianuarie .
57. De ce faceți griji, vǎ deranjați? - Чому хвилюєтесь, чому переживаєте --- este, un moment solemn și responsabil în viața.
58. Definiți (explicați) cuvântul patrie? - Визначте слово батьківщина --- Această este satul, regiunea, pǎmântul natal unde m-am nǎscut, (sau s-a născut cineva).
59. Câte degete are mâna dvs? Câte degete aveţi la o mână/ la două mâini? - Cкілько пальців на руці? --- Eu am la o mână cinci degete/ la două mâini am zece degete.
60. Sunteţi dreptaci? Cu ce(Care) mână scrii? - Якою рукою ви пишите? Ви правша? --- Eu scriu cu mâna dreaptă, eu sunt dreptaci.
61. În ce mână e/ţineţi microfonul? – В якій руці у вас є/тримаєте мікрофон?- Eu țin microfonul în mână dreapta.
62. Din ce parte şedeţi, stați? – З якої сторони ви сидите? - так я сижу з правої сторони --- Eu stau pe partea dreaptă/ stîngă. (Deci (așa) stau (şed) pe partea dreapta/ stânga)
63. Ce dimineața și zi luminează pământul? - Що ранком, в день освітлює землю? --- Soarele luminează pământul pe timp de dimineața și zi.
64. Ce seara şi noaptea luminează pământul? - Що вечером, в ночі освітлює землю?---Luna să luminează pământul în acest timp.
65. În ce timp a anului e Crăciunul, în care sezon a anului e Crăciun? - В яку пору року Різдво? --- Crăciun este în iarnă.
66. Cînd s-a născut Isus Hristos, Sfântul Nicolae? – Коли родився Ісус Христос, святий Миколай? --- Isus Hristos s-a născut la șapte ianuarie (douăzeci și cinci decembrie la catolici). Sfântul Nicolae s-a născut la nouăsprezece decembrie (sau șase decembrie la catolici) .
67. Cu ce aţi venit în România? Cum fost drumul, călătorie? – На чому ви приїхали в Румунію? Яка була дорога? - am venit în România cu trenul, drumul a fost foarte lung.
68. Ce distanță este între aceste orașe, pe acest loc? - Яка відстань між цими містами, місьцями. --- Mi se pare că aproximativ ...
69. Cu ce vităză a mers, mergea, a condus trenul? – З якою швидкістю їхав поїзд?---Vităza trenului a fost de aproximativ optzeci de kilometri pe oră.
70. În care parte aveți buzunar la cămășă? Ce culuarea are cămașă? – З якої сторони кишеня на сорочці --- Am buzunar în partea dreapta/stânga. Cămașă are culoare roșie.
71. Puteţi să completaţi documentele, actele în română - Ви можете заповняти документи на румунській мові --- Da, eu pot să complectez documentele în română.
72. Înţelegeţi (vă dați seama) ce este scris în documente? Ați înțeles ceea ce este scris în documente? - Ви розумієте що написано в документах.--- Da, înţeleg (în dau seama) ce este scris în documente.
73. V-a plă(Є)cut, v-a fost înteresant să învăţaţi limba română? Este greu să învăţaţi limba română? – вам подобалось, було цікаво вчити мову, важко вчити румунську?--- Îmi place limba, mi-a fost interesant să înveț limba strămoșilor mei. Mai sunt și probleme, doar totul se rezolvă. Învățarea limbii română - este interesăntă.
74. Descrieți, povestiți, spune-ne ziua de ieri, spune-ne despre ziua de ieri? Ce ați fecut ieri? - опишіть вчорашній день - ieri am ajuns în București, cu trenul, împreună cu ... Ne-am cazat în hotel, am servit prânzul si ne-am plimbat prin oraș. Orașul București este un oraș foarte frumos și impresionant.
75. Ce ați văzut în București? - Що ви бачили в Бухаресті --- Am vezut Bulevardul Unirii, Piața Constituției, Bulevardul Libertății, Palatul Parlamentului, Splaiul Independenței, Muzeul Național de Istoriea României, străzile vechiului oraș.
76. Care sunt simbolurile naționale ale României? – Які національні символи Румунії? --- simbolurile naționale ale României sunt : draperul României, ziua naționala a României(с 1918г.), imnul național al României(з1990р.), stema țării și sigiliul.
77.Прочитайте перший рядок присяги, другий рядок - citiți primul Rând, linie a jurământului (citiți primul loc), al doila rând.
78. Прочитайте останній рядок присяги - Citiți ultimul rând (ultima linie) a jurământului.
79. Прочитайте передостанній рядок присяги – citiți penultimul rând a jurământului.
80. Прочитайте ззаду наперед– citiți de la sfârșit spre început прочитайте наоборот - citiți invers.
81. Ce fel de animalele, păsări domestice cunoasțeți, știți? Ce animalele domestice existǎ? Ce animalele domestice sunt cunoscute pentru dvs? - Яких домашніх тварин ви знаєте? --- Animalele și păsările domestice sunt: un porc, un cal, o vacă, un câine, o pisică, un iepure, o oaie, o gâină, o gâscă, o rață.
82. Ce fel de animalele, păsări sălbatice cunoasți, știți? Ce animalele sǎlbatice existǎ? Ce animalele sălbatice sunt cunoscute pentru dvs? - Яких диких тварин ви знаєте? --- Animalele și păsări sălbatice sunt: un lup, un hipopotam, o girafa, un urs, un vultur, o vrabie, o țâță, un graur.
83. Ce mananca animalele? Cu ce se hrănesc animalele? Care este hrana animalelor? - Що їдять тварини? Чим годують домашніх тварин? --- Animale mânca iarbă, fân, grâu(cereale), legume și altă hrană pentru animale.
84. Aveți animale sau păsările acasǎ --- Nu, nu avem animale acasă.
85. Сe spun animalele, cum vorbesc animalele? - Що говорять тварини, як розмовляють тварини --- Nu știu, sincer. Probabil porcul - coviție, vaca- rage(mu-mu), cînele -latrǎ,(ham-ham), pisica –miaunǎ (meau), cocoşul – cîntǎ (cu cu rigu). Домашні с\г тварини - animale domestic de fermă.
86. Сei mai mari reprezentanți ai poporului român sunt - великі представники румунського народу:
- Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei (între anii 1457 și 1504) - Carol I (întâi) - (1881—1914) - primul rege al României - Mihai Viteazul - domnitor au Țării Românești. - Mihai Eminescu ( Eminovici) - Cel mai renumit poet român. El a scris «Lucaferul», el naștere 15 01,1850, Ботошань. - Vasile Alexandri, Ion Creangă, Mihai Sadoveanu – sunt clasici literaturii române. - Cel mai important dramaturg român este Ion Luca Caragiale.
- Pictori român este Ștefan Luchian, Theodor Aman. - Compozitori român este – Porumbescu, Enescu. - Henri Coandă – un academic, inginer al aviației - Români sportivi - Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Ilie Nastase, Gabriela Szabo. - Dumitru Prunariu este primul cosmonaut român(14,05,1981)
Intraţi – увійдіть. Eşiţi – виходить. Ridicaţe-vă, Sculaţe-vă, urcați-vă, suiți-vă – підніміться, встаньте. Coborâți, luaţi locul, aşezaţe-vă, du-te în jos, stați jos – спуститься, сідайте. Puneţi semnătura/ semnaţi – розпишіться.
Вибачте, у мене до вас прохання. Я краще розумію мову, коли говорять повільно, коли говорять швидко, я не встигаю розуміти --- Scuzați-mă, am o rugaminte la dvs. înțeleg mai bine limba, când se vorbește rar. Când se vorbește repede, nu am timp să înțeleg, eu mai rău înțeleg sensul. Vă rog, repetați mai rar.( încă o dată )
Що я сказав з початку - ceea ce am spus, am zis(ziceam), am vorbit la începutul sedinței?
Ви сказали, що якщо не знаєте мови - ați spus că, dacă cineva nu știți limbă română – ieșiți, afără.
права і обовязки громадянина румунії - Drepturile și obligațiile(Îndatoririle) cetățeanului roman.
România este stat național, suveran și independent, unitar și stat de drept, democratic și social. Forma de guvernământ a României este Republica.
В Румунії існує три гілки влади - În România există trei puteri în stat: puterea legislativă(adică Parlamentul), puterea executivă(Guvernul), puterea judecătorească (alcătuită din instanțele judecătorești).
Територія Румунії організована адміністративно з жудеце, міст, комун, сіл, муніципій - Teritoriul României este organizat din punct administrativ – în județe(41), orașe, comune, sate, municipii –Capitala României este municipiul București.
România a devenit membru a Uniunii Europene în anul 2007.
Sfântul apostol Andrei, ocrotitorul României și a Bucureștiului , se sărbătorește pe 30 noembrie(13 decembrie)
Parlament este oprganizat în două Camere: Deputaților și Senatul. Parlamentul este als de cetățeni prin vot la 4 ani.
Preşedinte României reprezintă statul român și este garantul Constituției. Mandatul Preşedinte României este de 5 ani. El emite decrete, numește guvernul – представляє, гарантує, призначає уряд.
Guvernul asigură realizarea politicii interne și externe a țarii și exercită conducerea generală a administrației publice - Уряд здійснює внутрішню і зовнішню політику країни і загальне керівництво державної адміністрації.
Pentru a păstra identitatea naţională, culturală şi etnică. – для збереження національної, культурної та етнічної ідентичності.
Eu discut cu persoană, a cui limba română este limba maternă – я спілкувався з людьми, чия рідна мова румунська мова
0960634614
Мої послуги і товари тут http://olx.ua/uk/i2/list/user/11Ezh/

AlexKot
Зацікавлений
Благодарил (а): 12 раз

Сообщение AlexKot » 12 янв 2017, 23:19

КАК ДЕЛАЕТ КОШКА))))
https://www.youtube.com/watch?v=fcBOql__820
Носитель языка, тренер-преподаватель 0677429097, скайп agaspher1

7th Wave
Новачок
Благодарил (а): 29 раз

Сообщение 7th Wave » 18 янв 2017, 20:45

https://www.youtube.com/watch?v=yhnJJSxcDoI 1-20 вопросов и ответов. Присяга в Румынии Вопросы на присягу (ссылка на первые 20 вопросов-ответов, на www.youtube.com есть и остальные) . Показаны напечатанные вопросы и ответы и озвучены эти вопросы и ответы. Мне понравилось.
https://www.youtube.com/watch?v=ozlH5ZhIQIQ Румунська мова (Урок 1)/Румынский язык Многовато"воды", как по мне, но для разнообразия можно просмотреть.

7th Wave
Новачок
Благодарил (а): 29 раз

Сообщение 7th Wave » 26 янв 2017, 21:09

На основной ветке 2good4u предлагает за символические 50 грн. сбросить опросник из более, чем 500 вопросов, которые он составлял с преподавателем. Я сбрасывал ему деньги на карточку приватовскую и он оперативно выслал опросник в формате .doc Конечно, оно того стоит, в моём понимании. Оставляю положительный отзыв, так как информация полезная и человек показал себя добросовестным.

Привожу оригинал сообщения автора в ветке "Румынский паспорт" на О форуме (на этой странице находится сообщение http://--реклама--/showthread.php?t=116681&page=1898 ). На этом форуме 2good4u тоже оставлял подобное сообщение :
"Вопросник который я составлял из более 30 уроков румынского с преподавателем, более 550 вопросов. Готов его уступить за символические 50 грн.
Распределен по темам: подсвечено цветом каждую тему, так же имеется перевод на русский и румынские вопросы написанные русскими буквами для начинающих, ниже фото первой страницы а так же общее кол-во страниц далее по ссылке(20 страниц). Кому интересно пишите в ЛС.

leon745
Новачок
Благодарил (а): 22 раза

Сообщение leon745 » 29 янв 2017, 13:57

Выражаю благодарность 2good4u за опросник из более чем 500 вопросов, который был очень оперативно выслан мне на электронный адрес по запросу. Материал стоящий, всем рекомендую для изучения и сдачи присяги. Спасибо людям, которое способны собрать, систематизировать и за копейки поделиться информацией с другими. У нас в Беларуси вообще книг по румынскому не достать, в магазинах только разговорники.
Ответить